+47 69 28 60 00 og +47 993 53 069 opaulshu@online.no

   Strømpriser, maktbruk og ansvar

   Vi har på sommertiden, hatt rekordhøye strømpriser på over 4 kr/kw i Sør-Norge. I nord er den på 20 øre. For enkelte er strømutgiftene høyere en lån /husleia på boligen. Det er rekordlave vannmagasiner og en 3-dobling av strømeksporten (uke 28-29). Det snakkes om strømrasjonering og det fryktes pris opp mot 8-10kw til vinteren. Hvordan kunne en av Europas største energiprodusent (selvforsynt) komme i en slik situasjon?

   Det er komisk å høre politiker og NVE direktører forklare årsaken til de høye prisene, uten å nevne et ord om utlandskablene (Tyskland og England). Det at prisen i nord er så lav, viser jo tydelig at det er utlandskablene som utgjør den høye prisen her i sør. Hvor vanskelig er det å forstå?  To + to er fire, ekke verre enn det. Alle andre i landet har forstått det, uten enkelte politikere og NVE direktører.

   Saken kan også være at man har en skjult agenda? Kraftbransjen ønsker mest mulig profitt og enkelte politikerne ønsker heller en «fjær i hatten» fra EU, framfor en klapp på skulderen av Ola Normann.

   EUs energipakke 3 (ACER) ble i 2018, vedtatt med høyresiden i førersete (H, FRP, V og MGD) og AP som støttespiller.  SP, KRF, SV og Rødt stemte imot. Opposisjonen kom med kraftige advarsler ang fare for økte strømpriser og at vi gir fra seg kraftressurser. Energiminister Terje Søviknes (Frp) kalte dette skremselspropaganda.  AP ledelsen med Jonas Støre og Espen Barth Eide ivret etter å støtte høyresida, på tross av kritiske røster i LO, AUF,100 AP-ordførere og grasrota i eget parti. Støre fikk inn noen «ufravikelige krav», «om at Norge har og skal ha full nasjonal råderett over kraftpolitikken». Det var ingen stor fare for økte priser.

   Nå sitter Ola og Kari med enorme strømregninger og føler seg lurt av Høyresiden og AP. Vi merker lite til effekten av Aps «ufravikelige krav». Støre sier at de har tatt kraftfulle grep med strømstøtteordningen, men jeg merker lite til det hver gang jeg skal betale strømfakturaen. Det er bare knapper og glansbilder.

   Hvorfor er folk så sinte når det gjelder strømpriser? Det er virkelig ille nok med fakturaen vi får hver måned. Men verre er det, at vi føler oss lurt av politikere med skyggelapper og fine ord. Når det viser seg, at vesentlige ting var feil eller villedende, slipper de unna uten konsekvenser. Mens folket må betale dyrt i årevis.

   Når skal slike politikere ta ansvar og hvordan? Jo, ved å innrømme og be om unnskyldning, deretter gå fra sin stilling eller rydde opp i sakene. Verre er det ikke. Og her er det ikke bare AP ledelsen som må rydde opp, men også mange fra Høyresiden. Skal Støre (AP og regjeringa) overleve vinteren, må han vise mer ydmykhet ovenfor folket, SP og sine egne AP-velgere. Samt strupe strømeksporten nå, til magasinene er normale. «Nå er det vanlige folks tur» føles som et svik, når det vises så liten vilje til å ta grep som monner.

   Om politikerne ikke gjør noe, så kan folket gjøre noe via kommunestyre/bystyre. Det er fylkene og kommune som eier mye av kraftverkene. De kan via kommunestyre/fylkesstyre som eiere, instruere sine kraftverk og legge føringer for hvordan krafta skal forvaltes.

    

   Ole Paulshus, SP politiker.

   Pin It on Pinterest

   Dele denne

   Del dette innlegget med dine venner!

   Shares