+47 69 28 60 00 og +47 993 53 069 opaulshu@online.no

    

   Regjeringen foreslår at bruk og besittelse av mindre mengder narkotika til egen bruk, ikke lenger skal straffes. Regjeringen mener at år med strafferegime, har lært oss at straff ikke virker. Dette brukes som begrunnelser for den nye rusreformen.

   Hva har regjeringen satt som straffefri mengde narkotika? Du kan ha på deg 2 gram Heroin, 2 gram Kokain og 10 gram Cannabis. Det tilsvarer mer enn 100 brukerdoser for ikke-tilvendte. Du kan ha 3 typer narkotiske stoff samtidig, i disse mengder uten å slippe straff. Men du kan også ha f.eks. inntil 2 kg Khat,5 gram heroin, 5 gram kokain eller 15 gram Cannabis (3 av disse er du oppe i over 200 brukerdoser), hvor hovedregel er en påtaleunnlatelse. Har du mer narkotika, skal du henvises til en samtale med kommunen.  Dette er ikke mindre mengder brukerdoser!

   Ang. alkohol så er det regulert med lov og har en 18 års grense. Om rusreformen innføres vil bruk og besittelse av narkotika avkriminaliseres. Dvs. at du kan ha på deg oppgitte doser ovenfor (ca. inntil 100 brukerdoser) uten at skole, lærer eller politi kan straffe eller gjøre noe med det. Narkotika er fortsatt forbudt, dermed er det selvfølgelig ingen regulering ang.  aldersgrense. Dermed kan barn og unge bruke og besitte samme mengde som tunge narkomane, uten konsekvenser. Barn og unge kan fort bli offer for godt betalt langervirksomhet for kriminelle gjenger. Det hjelper lite å si at narkotika fortsatt er ulovlig, når det ikke lenger er mulig å håndheve loven. Da er loven satt ut av kraft, og ikke mer verdt en papiret det står på.

   Er det greit at elever på mellomtrinnet, ungdomskolen eller videregående, kan ha store mengder narkotika i lommene, uten at skolen eller Politi kan gjøre noe? Hvordan vil skolegården i Norge se ut om noen år, om denne rusreformen får gjennomslag? Narkotikaproblemet på skolene er store nok allerede, om ikke regjeringa skal avkriminalisere bruk og besittelse i tillegg.

   Mottoet til regjeringen er fra straff til hjelp. Men hjelp til hva? Er det hjelp til å slutte å ruse seg? Eller hjelp til å ruse seg i fred uten strafferettslig konsekvenser? Men Konsekvenser får det for Norge. Flere inn i rus, betyr større budsjettbelastingen til NAV og helsevesenet i titalls år fremover. Man kan ikke behandle unge og førstegangsbrukere likt med garva narkomane. Disse tunge brukerne skal få hjelp, men det greier vi uten å avkriminalisere bruk og besittelse.

   Mange ungdommer ser ikke selv at rusbruken deres er problematisk. Dermed har de ingen interesse av å gå til en samtale, foruten det å slippe et gebyr. Vider oppfølging etter den samtalen er definert som helsehjelp, og dermed frivillig.  Ruskontrakter som er et godt verktøy helsepersonell bruker i dag, mister også mye av sin effekt. Ungdommen slipper i dag en straffereaksjon ved å gå inn i en ruskontrakt som forplikter å holde seg rusfri. Nå vil de slippe en straffereaksjon, dermed ingen motivasjon til å gå inn i en ruskontrakt. Dvs. ungdom får mindre hjelp til å slutte med rus. Det er heller ikke satt av større summer for å styrke kommuner og helsevesenet for å bedre tilbudet.

   Ved en avkriminalisering tar vi fra sårbar ungdommen, enda et argument til å si nei.

   Ved denne rusreformen, vil Norge ha den mest liberale ruspolitikken i hele Europa. Fagpersonell som helsesykepleiere og politi er meget bekymret over denne reformen. Rusreformen blir da en gavepakke til de kriminelle gjengene og et farlig eksperiment for Norges fremtidige ungdom.

    

   Ole Paulshus

   Pin It on Pinterest

   Dele denne

   Del dette innlegget med dine venner!

   Shares